Lär dig om olika typer av ärr och hur man kan behandla Lär dig om olika typer av ärr och hur man kan behandla
Varukorg
Lär dig om olika typer av ärr och hur man kan behandla

Publicerad:2017-11-20

Lär dig om olika typer av ärr och hur man kan behandla

Ärr kan vara en del av olika ritualer inom vissa kulturer runtom i världen, men för många av oss är våra ärr någonting vi oftast vill dölja. Här kommer en snabb guide för er som vill lära er mer om olika typer av ärr och hur man kan behandla dessa.

Digital Beauty Advisor™

Gratis hudtest!

  • Snabbt och enkelt
  • Skräddarsydd rekommendation för din hudtyp
  • Utvecklat i samarbete med hudläkare

Vad är ett ärr?

Enkelt förklarat är ett ärr en rest av ett sår. Ärrvävnad är skapad av samma kollagen som den vävnad den har ersatt men i en något annorlunda komposition. Detta innebär att den ser och beter sig annorlunda mot huden runt det skadade området.

Under livets gång samlar de flesta på sig olika typer av ärr – vissa tycker att det är charmigt men många tycker att det är något negativt men helst vill bli av med. Men vi får däremot inte glömma bort att det är bra mycket bättre med ärr än att gå runt med öppna sår som lätt kan bli infekterade och leda till allvarliga sjukdomar.  

Det finns fem olika typer av ärr:

Hypertrofiska ärr

Upphöjda, röda och tjocka ärr som ofta kan vara kliande eller smärtsamma. De uppträder vanligen inom 4 till 8 veckor efter sårinfektion eller sårförslutning.

Keloid ärr

Dessa är också upphöjda ärr men den stora skillnaden, om du jämför med hypertrofiska ärr, är att de kan växa sig större utanför det skadade området. Keloid ärr kan förekomma hos alla, men människor med mörkare pigment är mer benägna att få dessa.

Atrofiska ärr

Detta är ett nedsänkt ärr, t.ex. en skåra i huden, som därmed får ett ganska grovt utseende.

Bristningar

Bristningar är också en form av ärrbildning och orsakas när huden töjs ut alldeles för snabbt som t.e.x vid graviditet eller snabb viktökning.

Navelärr

Det vi alla har och vad vi kallar navel. Ja det är sant, naveln är faktiskt ett slags ärr.

Behandling av ärr

Första steget för att hitta en behandling är att ta reda på vilket typ av ärr det är du vill behandla. De flesta av oss har koll på hur bristningar ser ut – oftast inte utstickande från huden utan endast i annan färg än din vanliga hudton. Om ärret är nedsänkt i huden kallas det atrofiskt ärr. Däremot blir det lite krångligare att urskilja ett hypertrofiskt jämfört med keloid ärr, och för att vara säker på detta bör du konsultera med en dermatolog. Vi utelämnar navelärr då vi förhoppningsvis alla vet hur en navel ser ut och denna text handlar om att behandla andra typer av ärr.

Skapa nya ärr för att täcka gamla

Ja, du läste rätt. När man tar bort ärr innebär det, vid nästan alla typer av behandlingar, att man skapar det som kroppen uppfattar som ett nytt sår. Tricket är att utföra detta på ett så kontrollerat sätt som möjligt, så att den nya ärrvävnaden bildas på ett sätt som inte blir synligt annorlunda än huden runtomkring ärret.

För att bekämpa upphöjda ärr, som orsakas av små finnar, piercings, brännskador och skärsår, behöver du bryta ner kollagenuppbyggnaden som bildar ärret och ersätta med slät ärrvävnad. 

Vad gäller bekämpning av nedsänkta ärr, som orsakas av grov akne eller kirurgiska ingrepp, måste du istället bryta upp det kollagen som håller ned huden och fylla upp med nytt kollagen. Beroende på hur avancerat ärret är och dess karaktär, finns det flera metoder för att uppnå detta.

Kombinera behandlingar på klinik med hemmabehandlingar

Metoder man utför på klinik kan ofta vara komplicerade och kostsamma, men ger snabba och omedelbara resultat. Behandlingar du kan utföra hemma själv kan på längre sikt vara precis lika effektiva, men kräver såklart mer tålamod och att du dedikerat utför dessa på rutin. De flesta experter är eniga kring att kombinationen av professionella behandlingar på klinik och att sedan följa upp med hemmabehandlingar, ger det bästa långsiktiga resultatet om du ska behandla just allvarliga ärrbildningar.

Nedan följer en lista med populära och mindre populära, men effektiva, behandlingar du bör överväga att lära dig mer om samt diskutera med någon professionell inom hudvård.

Operation:

En behandling där en kirurg klipper upp huden runt ärret och avlägsnar den, för att sedan sy ihop huden igen. Denna behandling lämnar också ett ärr, men det blir ett slätt ärr och mycket mindre än det tidigare. Operation används oftast för att behandla små, djupa och smala atrofiska ärr.

Subcision:

En metod då en läkare använder en eller flera nålar för att avdomna det specifika området och på så vis aktivera huden så den vill ”poppa” tillbaka. Denna behandling används också på atrofiska ärr.

Dermabrasion eller Microdermabrasion:

Dermabrasion utförs av en läkare och innebär att man på ett kontrollerat sätt avlägsnar det yttersta hudlagret och kan bearbeta andra hudlagret med en stark slipmaskin som t.ex. kan vara en borste, steriliserat sandpapper eller andra medicinska alternativ. 

Microdermabrasion är ett enklare kosmetiskt behandlingssätt där det vanliga är att man använder sig av exfolierande material som t.e.x kristaller eller diamant flingor tillsammans med en maskin som suger upp huden – lyfter huden under exfolieringen. Denna procedur är den mest vanliga för behandling av ärr.

Microneedling:

Mikronålsbehandling kan utföras både på klinik och hemma själv. Hur du ska behandla beror på vilken typ av besvär du har då detta avgör vilken längd på nålarna du behöver. Behandlingen kan hjälpa till på två olika sätt. Den kan antingen användas för att bryta upp vävnaden som håller ned huden – atrofiska ärr. Alternativt höja upp huden om du har hypertropiska ärr. Behandlingen stimulerar även den naturliga produktionen av kollagen och används därav för att reducera både atrofiska och hypertropiska ärr. Läs mer om vad microneedling är.

Fillers:

En behandling som ger omedelbara resultat då man injicerar fyllmedel direkt i ärret vilket direkt fyller ut huden. Om man använder ett kollagen inducerande fyllmedel kommer det med tiden även att stimulera kroppens egen förmåga att producera kollagen på det specifika området. Denna metod används fräst för att behandla stora och djupa atrofiska ärr.

Kemisk peeling:

Här använder man kemikalier som förstör yttersta hudlagret. Dessa kemikalier appliceras på och runtom området man vill behandla vilket leder till accelererande exfoliering. Denna metod används främst för att behandla atrofiska acneärr. Däremot vill vi flagga för att personer med mörkare pigment och även de som är känsliga för keloidärrbildning, bör vara lite försiktiga när det kommer till denna typ av behandling.

Laserbehandling:

Det finns ett stort utbud av olika laserbehandlingar som vi skulle kunna skriva en hel uppsats om, men en övergripande förklaring är att all laser förstör huden till ett specifikt djup. Huden läker sedan och den förnyade huden känns och ser mindre ärrig ut. Laserbehandling passar de flesta typer av ärr beroende på vilken typ av laser som används.

Tropiska behandlingar:

Krämer, serum eller andra tropiska behandlingar fungerar på olika sätt, beroende på ingredienser, för att minska synligheten av ärr. Tillsammans med en mikronålsbehandling kan det vara ett bra komplement i din dagliga skönhetsrutin hemma. Passar alla olika typer av ärr.

Skynda långsamt

Vad gäller alla typer av behandlingar som är framställd för att ändra ditt utseende är ordet FÖRSIKTIGHET ett viktigt ord att lägga på minnet. Rådgör alltid med en expert innan! Fråga alltid om både för- och nackdelar med behandlingen! Ett tips är skynda långsamt och att alltid fråga efter rekommendationer eller kanske prata med andra som har provat behandlingen. Utöka behandlingen först efter att du har känt efter hur din hud reagerar och när du börjat se resultat. Att utöka en behandlingsplan är alltid enkelt men att ångra en behandling är omöjligt.

Har du frågor kring specifika behandlingar eller behöver råd och tips om specifika problem relaterade ärrbildning finns vi här för att hjälpa dig. Du är välkommen att kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig. 

Läs mer om Swiss Clinics hemmabehandlingar för reducering av ärr här:

BODY
FACE