Kunskap är makt - aktiva ingredienser som gör skillnad Kunskap är makt - aktiva ingredienser som gör skillnad
Varukorg
Kunskap är makt - aktiva ingredienser som gör skillnad

Publicerad:2018-03-14

Kunskap är makt - aktiva ingredienser som gör skillnad

Beroende på din hudtyp och specifika problem, så kan du välja hudvårdsprodukter som är anpassade för acne benägen, torr, oljig eller känslig hud. Vad du behöver ha i åtanke, är att om en produkt inte innehåller ingredienserna för att uppfylla sitt syfte, så är den i stort sett oduglig. Tack och lov, så skyddar oftast lagstiftningen företag från att göra anspråk som de inte kan bestyrka. Det är här aktiva ingredienser kommer in i spelet. Förutsatt att en produkt eller behandling har en tillräcklig mängd av ingredienser som bevisligen behandlar ett tillstånd, så kan du vara säker på att den behandlar det resultatet du vill ha.

Som med många saker i livet, kunskap är makt. Läs nedan om de mest vanliga och bevisat aktiva ingredienserna på marknaden idag.

Alfahydroxisyror (AHAs)

AHAs är glykolsyra, mjölksyra, vinsyra och citronsyra. De är populära i anti-aging krämer och serums tack vare dess förmåga att reducera fina linjer, hyperpigmentering, åldersfläckar och kan minska förstorade porer. Mångsidigheten av AHAs betyder att de oftast används i alla typer av hudvård och levererar framstående resultat. Men man ska vara medveten om sidoeffekterna, vilket kan inkluderas av mild hudirritation och solkänslighet. Det är alltid rekommenderat att använda solskydd hela tiden, men extra viktigt om din hudvårdsprodukt innehåller Alfahydroxisyror.

Betahydroxisyra (Salicylsyra)

Salicylsyra hjälper mot tilltäppta porer tack vare dess förmåga att penetrera oljefyllda hårfollikelöppningar och används därför ofta i produkter för akne benägen hud. Dessutom avlägsnar den död hud och kan därför förbättra hudens textur och ton från hyper-pigmentering och solskador. Studier har bevisat att salicylsyra vanligtvis skapar mindre irritation än Alfahydroxisyror, samtidigt som den ger liknande förbättringar i hudens struktur och ton.

Hydrokinon och kojicsyra

Hudvårdsprodukter som innehåller hydrokinon är hudblekande produkter. Medan de oftast används för en generell uppljusningseffekt, så kan hydrokinon också hittas i krämer som inriktar sig på åldersfläckar och hormoninducerade mörka fläckar (melasma eller kloasma). Känslighet mot hydrokinoner är relativt vanligt, så gör alltid ett lapptest på ett mindre hudområde för att undersöka om huden får en allergisk reaktion mot produkten. Kojicsyra är ett annat hjälpmedel för att behandla pigmenteringsproblem och åldersfläckar och fungerar genom att sakta ner produktionen av melanin (bruna pigment).

Hyaluronsyra (glykosaminoglykan)

Hudvårdsprodukter som innehåller den här substansen används ofta med vitamin C produkter för att bistå till en ökad genomträngningsförmåga. Hyaluronsyra (också känd som glykosaminoglykan) är ofta prisad för sin förmåga att ‘omvända’ eller stoppa tecken på åldrande. Detta på grund av att substansen förekommer naturligt i ung hud. Dock när du åldras förstör naturens krafter hyaluronsyrorna.

Serums

Askorbinsyra

Är en form av vitamin C. Med åldern, kommer miljöfaktorer och exponering för yttre element att minska kollagenproduktionen i huden, vilket det leder till rynkor. Vitamin C är den enda antioxidanten som bevisligen stimulerar kollagenproduktionen, minimerar fina linjer, ärr och rynkor.

Peptider

Som beskrivits ovan, försämras kollagenet i huden med åldern, och när det sker, produceras vissa peptider i huden. Dessa peptider skickar ett ‘meddelande’ till din hud att den har förlorat kollagen och behöver producera mer. När peptider appliceras utifrån, tror din hud att det är en kollagen nedbrytande produkt och att din kropp måste skapa nytt kollagen. Med andra ord, hudvårdspeptider stimulerar den naturliga produktionen av kollagen.

Retinol, Retinyl palmitate och Tretinoin

Retinol är hämtad från vitamin A och är ofta förekommande i anti-aging hudvårdsprodukter. Retinyl palmitate är en annan ingrediens som är relaterad till Retinol, men mindre kraftfull, vilket gör den till ett bra val för känslig hud. Tretinoin är en starkare version av Retinol. Beroende på din hudtyp, kan någon av de tre leverera utmärkta anti-aging resultat, som reducering av fina linjer och rynkor samt förbättra din hudton och textur. De arbetar alla på ett liknande sätt: vitamin A har en molekylstruktur som är liten nog att tränga sig in i de lägre hudlagren, där du hittar kollagen och elastin.