Kort eller långt, lockigt eller rakt, det spelar ingen roll, ditt hår kommer må bra av lite omtänksamhet och kärlek. Kort eller långt, lockigt eller rakt, det spelar ingen roll, ditt hår kommer må bra av lite omtänksamhet och kärlek.
Varukorg
Kort eller långt, lockigt eller rakt, det spelar ingen roll, ditt hår kommer må bra av lite omtänksamhet och kärlek.

Publicerad:2018-01-12

Kort eller långt, lockigt eller rakt, det spelar ingen roll, ditt hår kommer må bra av lite omtänksamhet och kärlek.

Vem vill inte ha perfekt trimmat, glansigt och hälsosamt hår? Precis som vi vill ha en lystersam hy och en hälsosam, vältrimmad kropp. För att åstadkomma det sistnämnda har vi välgenomtänkta hudrutiner och tränar regelbundet, och precis på samma sätt kan vi får vårt hår att må bra, alltså genom att ta hand om det. Nedan följer en lista på tips du kan använda dig av för att få det hår du drömmer om.

Lär känna ditt hår!

Det låter kanske självklart, men det är det första du måste göra för att kunna hantera ditt hår. Vad är din hårtyp? Tunt eller tjockt? Skört eller grovt? För det är nämligen skillnad på skört och tunt hår! Det är ganska enkelt, men är du osäker så kan du fråga din frisör nästa gång du träffar dem.

Dessutom måste du se efter hur ditt hår ‘beter sig’. Är det torrt och slitet eller är det mer fettigt? Det här varierar under året, beroende på vilken årstid du befinner dig i, din diet, mediciner etc.

Skräddarsy din hårrutin till dina behov.

Ännu en gång, det låter enkelt, men när du väl listat ut vad din hårtyp är så borde du se till att använda produkter som är anpassade till ditt hårs behov

Se över hur du tvättar ditt hår.

Du borde ge ditt hår samma omtanke som du ger ditt ansikte. Du kanske hört tidigare att för frekvent tvättning kan vara skadligt för ditt hår? Till viss utsträckning så kan detta stämma, schamponering kan torka ut ditt hår. Däremot finns det balsam och schampon som är till för att återfukta och dessa kan du använda hur flitigt du vill. Finn den rutin som passar för just dig!

Skydda ditt hår.

Att utsätta ditt hår för mycket värme, liksom UV strålar och föroreningar är ditt hårs största fiender. För att skydda håret från dem så kan du använda leave-in produkter som är anpassade till din hårtyp. Även klorin och saltvatten kan skada håret. Håret är som en enda stor svamp, den suger upp all vätska den kommer åt. För att minimera skadorna så kan det hjälpa att blöta ner håret med rent vatten innan du hoppar in i poolen/havet. Detta beror på att håret då blir mätt på all vätska den redan fått, och inte suger till sig allt klorin/saltvatten.

Behandla året!

Precis som din hy behöver håret återfuktande behandlingar då och då. Hårmasker är perfekt att använda som ett komplement till dina regelbundna hårtvättningar.

För att stimulera hårväxt, prova en leave-in behandling (läs mer här), du kan få håret att växa genom att stimulera hårsäckarna som befinner sig i olika faser av hårväxts processen.

Gör det enkelt…

Ditt hår är som mest känsligt när det är vått. Borsta ut håret med en bred kam för att förebygga håret från att gå av. Att använda ett balsam som reder ut tovor är också en bra idé. Hursomhelst är det bra att vänta tills håret är torrt innan du borstar det.

Använd äppelcidervinäger!

Äppelcidervinäger återställer PH värdet i hårbotten, och resultaten är magiska; det kommer göra ditt hår rent utan att ta bort de naturliga oljorna i ditt hår, det tar bort kemikalier från håret, hjälper håret att behålla fukten som den får från ditt balsam, det innehåller anti-bakteriella och anti-svamp egenskaper som hjälper mot hårbotten som kliar och flagnar, och stänger igen hår hinnan vilket lämnar håret glansigt och med mindre tovor. Så hur uppnår du dessa fantastiska resultat? Antingen använder du det i duschen: Blanda en tredje del rå äppelcidervinäger med två tredjedelar vatten. Schamponera därefter håret som vanligt och applicera sedan blandningen och låt håret suga åt sig det i minst tre minuter. Om du vill kan du applicera lite balsam i topparna innan du tvättar ut blandningen. Du kan också använda äppelcidervinägern som ett leave-in balsam: blanda en sjättedel äppelcidervinäger med fem sjättedelar vatten. Spraya sedan blandningen i handduks torkat hår (lukten kommer försvinna när håret torkat). Kamma ut håret och låt håret torka tillsammans med eventuella andra produkter du använder.

För att sammanfatta: var omtänksam mot ditt hår, ge håret den vård, näring och uppmärksamhet den behöver så kommer ditt hår se fantastiskt ut på nolltid.