Egentid ? du förtjänar det! Egentid ? du förtjänar det!
Varukorg
Egentid

Publicerad:2030-01-01

Egentid

År 2016 hade 92 procent av den vuxna befolkningen en dator och 81 procent en smart mobil*. Det innebär att vi kan hålla kontakten med andra, komma åt webbläsare och maila mer eller mindre var vi än är, så att vi kan utföra fler saker parallellt på en aldrig tidigare skådad nivå. Även praktiskt betyder detta också att vi väldigt sällan är helt avslappnade eller tar tid till att återhämta oss.

Dessutom lär samhället oss att vi måste arbeta hårt och "prestera" för att må bra med oss själva. Vi känner ofta press över att försöka vara perfekta: tålmodiga och omhändertagande föräldrar, stödjande partner, lojala familjemedlemmar och vänner. Allt samtidigt som vi ska vara hårt arbetande medarbetare. I denna orealistiska myriad av krav kämpar vi ofta med att hitta tid till att bara stanna upp och göra något för oss själva. På Swiss Clinic talar vi mycket om Make a Difference - det är vår ledande företagsfilosofi och det påverkar allt vi gör. Att ändra tempot på hur det moderna samhället fungerar är inte något vi kan eller skulle vilja göra, men att titta närmare på hur vi kan hantera den stress som ofta följer med vardagen är något vi känner att vi behöver göra.

Egentid – du förtjänar det!

Tyvärr, upplever vi ofta att ta tid för oss själva är synonymt med att vara själviskt eller ett tecken på svaghet. Om du släpper denna tanken, blir det lättare att unna dig lite egentid. Men lita inte bara på oss, läkare - från vårdgivare till psykiatriker - lyfter nu upp vikten av egentid för individen, tid spenderad på att göra något som enbart är inriktad på dig själv. I grund och botten är tanken att genom att hjälpa dig själv kommer du att klara av vardagen bättre, vilket gör att alla; du och människorna runt omkring dig, får förmånen av en gladare och mindre stressad dig!

Egentid - är Din tid!

Så, vad exakt innehåller välgörande egentid? Svaret är lika individuellt som du är. För vissa kan det vara en löptur, för andra kan det vara att få sitta ner med en kopp te och läsa en bok. Fundera på vad du tycker om som är lättillgängligt för dig. Var också realistisk om hur mycket tid du kan unna dig - ibland har du kanske bara 15 minuter, men oroa dig inte, det kan göra hela skillnaden. Så, om avkoppling för dig är när du är ute och går i skogen, tar en skönhetsbehandling, tar en kaffe i lugn och ro eller en hård träning, ta dig tid och gör det!

Förhoppningsvis känner du dig nu inspirerad till att unna dig lite välförtjänt egentid. Om några veckor, när du rusar runt och anser att du inte har tid för en paus, kan du titta tillbaka på den här listan för att påminna dig om fördelarna och vikten av att ta hand om dig själv!

  • Uppnå mer: Tar man hand om sig själv kan man också hjälpa och stötta andra. Om du är utmattad, mår dåligt och är olycklig – är du troligtvis inte ditt bästa jag för att ta hand om andra. När du känner dig frisk, glad och fylld med energi - är du generellt mycket mer kapabel att älska, stödja och vårda andra.
  • Förbättra ditt immunförsvar: Studier visar att när vi är mentalt utmattade och olyckliga kan immunförsvaret försämras.
  • Få respekt: Om du uppskattar och tar tid för dig själv, signalerar du att du värdesätter och respekterar dig själv. De omkring dig kommer sannolikt att märka detta och värdesätta och respektera dig i gengäld.
  • Älska dig själv: Genom kvalitativ egentid kommer du att lära dig att njuta av ditt egna sällskap. Du kommer aldrig att spendera mer tid med någon annan än dig själv, så om du ska investera i ett förhållande i ditt liv borde det vara det här!
  • Sov bättre. Om du har lyckats koppla av lite under dagen, kommer din hjärna inte att behöva arbeta lika mycket när du slutligen lägger dig ner för att sova.
  • Förbättra dina relationer med andra: När vi känner oss mer energiska, hälsosamma, tålmodiga, kreativa, inspirerade och produktiva, kan vi bibehålla lyckligare och friskare relationer med andra!

* enligt rapporten Svenskarna och Internet 2016 från ISS (Internetstiftelsen i Sverige)