Hud Hud
Varukorg

Hud

Hud - allt du behöver veta om huden

Huden är kroppens största organ. På en vuxen människa har huden en yta på nästan två kvadratmeter och den väger cirka fyra kilo. Huden består av tre lager, överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Läs mer..

Ärr och ärrbildning

Ärr är något som kan vara väldigt plågsamt och jobbigt för många. Det kan påverka självförtroende och självkänsla negativt. Ibland är det inte bara själva märket i sig som är jobbigt, utan även historian bakom ärret som har betydelse. Genom att få hjälp att reducera sina ärr kan man stärka självförtroendet och självkänslan igen.

Läs mer..

Blek och ta bort ärr

Ärr kan uppkomma på många olika sätt, efter en olycka eller ett trauma, efter en operation eller efter acne. Vad som är gemensamt för alla dessa är att ärr ofta kan påverka självkänslan och självförtroendet hos många människor

Läs mer..

Förebygg acneärr och röda märken efter finnar

Acne kan se ut på lite olika sätt och den vanligaste typen av acne kallas acne vulgaris (vanlig acne). Den visar sig som mindre upphöjda röda utslag och ibland uppträder även varblåsor. Denna typ av acne läker för det mesta bra och lämnar få eller inga ärr efter sig. Den mer allvarligare formen av acne vulgaris visar sig som stora ömmande knölar och vätskefyllda cystor som värker och svullnar upp. Denna form av acne lämnar tyvärr många gånger missprydande ärr efter sig när den har läkt. Acne kan även förekomma i vuxen ålder och kallas då för acne tarda (vuxenacne). Denna typ av acne ökar runt om i världen men ingen forskning har ännu kunnat påvisa varför så är fallet. Det är dock vanligast att acne uppträder i tonåren.

Läs mer..

Ta bort acneärr

I Sverige är acne den vanligaste hudsjukdomen och många får vanprydande ärr som följd. Ärren kan skilja sig åt ganska mycket, vissa får utbuktande ärr och andra får ärr som ser ut som stickhål eller gropar i huden. I början brukar ärren vara röda till färgen men med tiden bleks de och antar en ljusare färg. Ibland uppstår även pigmentförändringar i samband med läkprocessen.

Läs mer..

Pigmentfläckar och pigmentförändringar

Pigmentfläckar eller hyperpigmentering som det också kallas är fläckar eller områden på huden som är mörkare i färgen än omkringliggande hud. De flesta pigmentförändringar i huden är rent kosmetiska men det finns också fläckar som uppstår på grund av en bakomliggande sjukdom, så som lupus. Pigmentfläckar har dock alltid med mängden melanin (hudpigment) att göra. Melaninet finns i de cellulära organeller som kallas melanocyter. Dessa celler är pigmentproducerande och finns i epidermis (överhuden). 

Läs mer..

Förebygga pigmentfläckar och pigmentförändringar

Den främsta orsaken till att pigmentfläckar uppstår är överexponering av solens skadliga UV-strålar. En solskadad hud har tappat sin elasticitet och är på grund av detta grov i sin struktur. Huden har många gånger även karakteristiska pigmentfläckar. Dessa skador beror på att solens skadliga strålar har trängt ner i huden och förstört kollagenet i huden vilket leder till sämre hudkvalité samt orsakat en överproduktion av melanin (hudens pigment), vilket leder till pigmentförändringar.

Läs mer..

Förebygga eksem och utslag

Eksem och utslag är hudåkommor som uppstår på grund av en inflammation i överhuden (epidermis).

Läs mer..

Behandling mot eksem och utslag

Eksem uppstår när hudens yttersta lager, överhuden, blivit skadat och en inflammation uppstår. Symptom på eksem och utslag är torr, irriterad och röd hud som vanligtvis kliar. Ibland kan även eksemet spricka sönder och utsöndra vätska eller blod. Eksem kan sitta överallt på kroppen men de vanligaste ställena är vid böjveck så som armveck, knäveck och ljumskar.

Läs mer..

Torr hud

Torr hud är ett tillstånd som karakteriseras av fjällande och fnasig hud som stramar. En hud som varit torr under en längre tid kan lätt bilda små sprickor i det översta hudlagret vilket gör det lättare för bakterier att ta sig in i huden.

Läs mer..

Förebygga torr hud

Torr hud kännetecknas av dess rödflammiga ton och en hudyta som lätt flagnar samt att huden känns stram. En torr hud blir ofta irriterad och det är vanligt att klåda uppstår.

Läs mer..

Få vacker och fin hy

Att få en vacker hud är ingen ouppnåelig dröm. Genom att vårda din hud på bästa sätt kan små rynkor, irriterad och torr hud, eksem och inflammerad hud bli ett minne blott. Genom att tillföra huden det bästa skapas goda förutsättning för att undvika många hudåkommor. Du får då en fin hy som strålar.

Läs mer..

Ta bort rynkor

För många är rynkor ett stort problem. Alla vet att rynkor är något som alla människor drabbas av med stigande ålder men det är inte alltid lätt att acceptera att man åldras, framförallt utseendemässigt. Rynkorna speglar en persons levnadssätt, personlighet och livsstil, något som vissa inte vill visa.

Läs mer..

Förebygga och motverka rynkor

Vår hud fungerar som skydd mot yttre påfrestningar och huden är kroppens största organ. Allteftersom vi åldras och utsätter huden för yttre påfrestningar bildas linjer och rynkor i huden, något som inte går att motverka. Däremot finns det en hel del att göra för att bromsa uppkomsten av rynkor.

Läs mer..

Bristningar

Hudbristningar, även kallade striae distensae eller på engelska strech marks, är vita eller röda strimmor eller streck som bildas på huden.

Läs mer..

Förebygga bristningar

I många fall är uppkomsten av hudbristningar  genetiskt eller hormonellt betingat. Trots det finns det en del saker man själv kan göra för att förebygga och förhindra att hudbristningar uppkommer. Den viktigaste saken man själv kan göra är att se till att man håller huden frisk, återfuktad och spänstig.

Läs mer..

Ta bort dina bristningar

För många människor kan hudbristningar påverka självförtroendet negativt. En strålande vacker hud är något som de flesta sätter stort värde på. Tidigare har det krävts behandling på hudkliniker för att få hjälp med dessa problem. Men visst skulle det vara underbart att kunna behandla och ta bort bristningar själv och dessutom med ett fantastiskt resultat?

Läs mer..

Bristningar efter graviditet

Hudbristningar är en missprydande grupp av linjer i huden som bildas när huden tänjs ut.

Läs mer..

Förebygga bristningar under graviditeten

Det är tills stor del hormonellt betingat att hudbristningar uppkommer vid graviditet. Trots det finns det en hel del saker man kan göra på egen hand, för att förebygga att bristningar uppkommer. Genom att ge huden de bästa förutsättningar för att hålla sig smidig och elastisk.

Läs mer..

Bristningar på låren och rumpan

Bristningar kallas även för strechmarks. Bristningar på rumpan och låren är väldigt vanliga och ofta något som tjejer och killar drabbas av i tonåren. I tonåren förändras kroppens hormonproduktion drastiskt och kroppen börjar växa snabbare än tidigare. För tjejer är det höfterna och låren som blir bredare samt bysten som ökar i storlek, något som gör att det är lätt att drabbas av bristningar. För killarna är det vanligare att bristningarna uppkommer på axlar och rygg, framförallt på grund av ökad muskelmassa.

Läs mer..

Celluliter

Celluliter, även kallat apelsinhud, är något som drabbar de flesta kvinnor oavsett kroppsform och kroppstyp. Celluliter är små gropar i huden som vanligtvis framträder på rumpa och lår. Inom medicinen förekommer flera termer för celluliter så som adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis eller gynoid lipodystrofi.

Läs mer..

Förebygga celluliter

Det finns idag många preparat att använda för att reducera celluliter, vissa bättre än andra. Det finns dock ingen metod som garanterar att man inte får celluliter. Alla människor kan få celluliter, smal som överviktig, gammal som ung. Däremot finns många metoder att använda för att minska risken för att celluliterna uppstår.

Läs mer..

Få bort dina celluliter

För många är celluliter något som har negativ inverkan på självförtroendet och självkänslan.

Läs mer..

Rynkor

Huden är kroppens största organ och fungerar som skydd för vår kropp mot yttre påverkan. I takt med att vi människor åldras utsätts huden kontinuerligt för påfrestningar vilket gör att linjer, rynkor och djupa veck bildas på huden.

Läs mer..